Rinoplastia (îmbunătățirea aspectului nasului)



Despre Rinoplastia (îmbunătățirea aspectului nasului)

Rinoplastia este un procedeu chirurgical ce are ca scop îmbunătățirea aspectului nasului în raport cu dorințele pacientului și particularitățile fizionomiei acestuia. Se pot modifica:

  • mărimea nasului (lungimea)
  • lățimea nasului (la nivelul porțiunii dorsale și al narinelor)
  • profilul nasului (”cocoașa” și depresiunea de la nivelul porțiunii dorsale care poate avea aspect convex sau concav)
  • vârful nasului
  • narinele
  • asimetria nazală
  • unghiul dintre nas și buza superioară

 

Rinoplastia se efectuează din motive estetice sau pentru a reface un nas traumatizat. Se poate asocia cu operație de corecție de deviație de sept (septoplastie) pentru a îmbunătăți respirația.

Deși în multe cazuri este o intervenție complexă și delicată, rinoplastia este una dintre operațiile cele mai frecvent realizate în clinicile de chirurgie estetică.

Există două tipuri de rinoplastie: deschisă și închisă.

Rinoplastia deschisă permite vizualizarea structurii nazale și diagnosticarea obstrucțiilor sau deficiențelor subiacente. Incizia se ascunde în zona cea mai subțire dintre nări, unde va fi insesizabilă postoperator.

Rinoplastia închisă constă într-o incizie marginală în interiorul nasului. Această tehnică se potrivește pacienților ce doresc o transfomare a zonei mijlocii a nasului. Edemul postoperator este mai redus pentru tehnica închisă, dar vizibilitatea chirurgului este considerabil redusă, astfel încât unele modificări necesare sunt dificil de realizat. Recuperarea postoperatorie este însă asemănătoare.

Decizia asupra tehnicii folosite este luată împreună cu chirurgul, care vă va prezenta toate avantajele și dezavantajele fiecărui tip de intervenție.

 

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia se mai numește și operația de corecție sau modelare a nasului.

Este operația de rinoplastie dureroasă?

Rinoplastia durează în medie de la o oră si pana la 3-4 ore in functie de complexitatea cazului. Se face cu anestezie generală și sau locală. Tipul de anestezie se va stabili înaintea operaţiei în funcție de complexitatea intervenției, însă în nici unul din cazuri nu veți simți durere.

Cum se desfășoară operația de rinoplastie?

Preoperator

Nu luați aspirină sau alte anti-inflamatoare cu două săptămâni înainte de operația de rinoplastie.
Discutați cu doctorul orice tratament medicamenos inclusiv cel homeopatic.
Dacă fumați este recomandat să renunțați la fumat, deoarece riscul de apariție a complicațiilor este mai mare la fumători.
Respectați indicațiile legate de medicație, alimentație și hidratare.
Dacă se alege rinoplastia deschisă, în timpul operației pielea nasului este separată de structura de oase și cartilaje care sunt apoi sculptate pentru a se obține forma dorită. Cele mai frecvente modificări sunt:

Vârful nasului se modifică prin excizia cartilajelor, remodelarea lor, suturarea lor, adăugarea unor grefe cartilaginoase pentru a susține vârful, excizia cartilajului de la nivelul septului.
Dorsul nasului, cocoașa este îndepărtată cu dalta sau cu o pilă și se reduce atât partea cartilaginoasă cât și cea osoasă ce constituie dorsul nasului.
Dacă nasul este prea lat, se fracturează oasele nazale, pentru a le putea apropia. Aripile nazale prea mari necesită excizia unor porțiuni din ele.
Din cauza limitărilor impuse de structurile ce constituie piramida nazală, nu toate modificările dorite de pacient pot fi întotdeauna realizate.

Postoperator se aplică un conformator extern (atelă) precum și o meșă în interiorul nasului cu scopul de a susține și proteja structurile nazale pe durata procesului de vindecare. Meșa endonazală se extrage a doua zi postoperator.

După intervenție apare edemul postoperator, deseori echimoze, cefalee (dureri de cap), durere și disconfort local care însă se controlează medicamentos și prin aplicarea de comprese reci. Perioada de recuperare este mai mare dacă a fost necesară și fracturarea oaselor ce constituie piramida nazală de aceea întoarcerea la activitatea cotidiană se face la 10-14 zile postoperator.

Perioada de spitalizare durează 24 de ore pentru monitorizare, iar externarea se face a doua zi.

Vindecarea durează câteva luni și depinde de vârstă, tipul pielii, și de capacitatea de vindecare a fiecărui pacient. În timpul perioadei de recuperare nasul poate fi asimetric, umflat, vânăt, amorțit, dureros. Umflături insesizabile pot fi prezente chiar și pentru mai multe luni, mai ales la nivelul vârfului nasului, de aceea rezultatul final al rinoplastiei este vizibil cam la un an după intervenție.

Care sunt riscurile operației de rinoplastie?

Fiecare procedură chirurgicală implică un anumit grad de risc. Este important să le înţelegi pe cele legate de intervenţia de rinoplastie. Deşi majoritatea pacienţilor nu vor suferi niciodată următoarele complicaţii, trebuie să discuţi despre ele cu chirurgul plastician pentru a fi sigur că ai înţeles posibilele complicații ale rinoplastiei.

Riscurile rinoplastiei cuprind, dar nu se limitează la:

  • Aspect anormal al nasului
  • Obstrucția căilor respiratorii
  • Reacții postanestezice
  • Epistaxis (sângerare nazală)
  • Decolorarea pielii
  • Infecție (risc mai mic de 1%)
  • Aderențe intranazale
  • Cicatrici cheloide
  • Pierderea structurilor de suport
  • Perforația septului
  • Tulburări de sensibilitate la nivelul nasului
  • Hematom septal
  • Necroză cutanată
  • Vindecare întârziată
  • Cicatrici vizibile
  • Sufuziuni sangvine apar ca mici pete roșii
  • Riscul apariției complicațiilor crește în cazul diabetului, al afecțiunilor circulatorii, cardiace, renale, pulmonare, hepatice, etc. În același timp, fumatul sau existența unei predispoziții pentru trombozele venoase profunde măresc riscurile asociate rinoplastiei.

Când voi vedea rezultatul final?

Abia după aproximativ un an veți putea vedea forma finală a nasului dvs.

Se vor observa cicatricile după rinoplastie?

Cicatricile sunt situate intranazal fiind practic invizibile. Dacă a fost folosită tehnică deschisă, veți avea o mică cicatrice la baza nasului, dar care nu este vizibilă în condiții obișnuite.

 

Sunt fumătoare? Trebuie neapărat să întrerup fumatul înainte și după operație?

Da, ideal ar fi să vă lăsați de fumat cu cel puțin o lună înainte de operație și în perioada de recuperare pentru a evita complicațiile și pentru a permite o vindecare rapidă.

 

În ce anotimp e mai indicat să fac operația de rinoplastie?

În primele 3 luni postoperator se recomandă evitarea expunerii la soare, la frig și căldură excesivă, astfel că cele mai potrivite anotimpuri sunt toamna și primăvara devreme. Puteți face operația oricând doriți, atât timp cât evitați temperaturile extreme.

Am voie să practic sport după rinoplastie?

Activitatea fizică se poate relua la o lună postoperator, iar sporturile de contact la minimum 6 săptămâni postoperator. E important să aveți grijă când practicați sporturi de contact chiar și după cele 6 săptămâni deoarece traumatismele locale, chiar și minore, pot afecta forma și modelarea calusului și aspectul tegumentului.

Preț rinoplastie

Prețul unei rinoplastii depinde de nevoile pacientului, istoricul medical și complexitatea intervenției. În general, prețul unei intervenții variază între 2000 EURO și 2300 EURO și include costurile legate de consultație, intervenția în sine, spitalizarea de 24 de ore, vizitele și controalele postoperatorii

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați completând formularul de pe site sau apelând 0771 206 068.