Otoplastia (remodelarea urechilor)

Otoplastia (remodelarea urechilor)

Ce este otoplastia

Otoplastia este o operație ce îmbunătățește forma, poziția și proporția urechilor. Operaţia poate corecta defectele congenitale, dar se poate utiliza şi pentru reconstrucţia urechii externe după un traumatism. Beneficiile otoplastiei sunt atât estetice cât şi psihologice și de cele mai multe ori persoanele adulte recurg la această intervenţie, în combinaţie cu alte operaţii de chirurgie plastică facială.

Afecţiunile care pot fi corectate sunt:

  • „urechile pleoştite”, în care partea superioară a urechii este pliată şi cade în faţă
  • „urechile în cupa”, în care urechea externă este anormal de mică
  • „urechile în formă de scoică”, în care pliurile urechii sunt şterse
  • corecţia lobilor prea lungi, prea scurţi, sau zimţaţi.

Ce este otoplastia?

Cum se mai numește otoplastia?

Otoplastia se mai numește și chirurgia urechii externe.

Este operația de otoplastie dureroasă?

Este operația de otoplastie dureroasă?

În cazul adulților otoplastia se realizează cu tratament analgezic intravenos și anestezie locală, iar în cazul copiilor sub anestezie generală, astfel că nu se simte nici un fel de durere.

Cum se desfășoară operația de otoplastie?

Cum se desfășoară operația de otoplastie?

Cea mai frecventă tehnică de otoplastie presupune o  incizie în spatele urechii pentru a evidentia cartilajul. Apoi cartilajul este modelat, iar noua formă este susţinută cu fire de sutură. În unele cazuri chirurgul îndepărtează un fragment de cartilaj pentru a obţine un aspect natural și durabil în timp.

O altă tehnică implică, de asemenea, o incizie în spatele urechii. Pielea este îndepărtată iar copcile sunt folosite pentru a plia cartilajul astfel încât să remodeleze urechea fără a îndepărta cartilajul.

În majoritatea cazurilor după intervenţie va rămâne în spatele urechii o cicatrice fină care se va estompa în timp. Chiar dacă numai una din urechi pare mai clăpăugă, iar cealalta este mai putin decolată, operaţia va fi efectuată ambelor pentru a asigura simetria acestora, oricum aceste detalii se discută pe larg împreună cu pacientul în cadrul consultației.

Durata operației de otoplastie este de 1-2 ore, iar în majoritatea cazurilor nu este necesară spitalizarea, pacientul putând pleca acasă la câteva ore după intervenție.

Imediat după otoplastie se aplică un pansament ușor compresiv antialgic pentru a imobiliza urechea și a evita formarea hematoamelor. Apoi se poartă contenție elastică ( bentiță elastică ) timp de 60 de zile.

Activitatea zilnică obișnuită se poate relua destul de repede: adulții la 3 zile, iar copiii la 7 zile de la operație. Firele de sutură se îndepărtează  la 7 zile postoperator sau se dizolvă.

Practicarea sportului, inclusiv înotul, trebuie evitată timp de cel puțin 30 de zile. Orice activități în care ar putea fi implicate urechile trebuie evitate pentru cel puțin o lună.

Înlăturarea bandajelor înainte de termenul indicat poate determina pierderea formei realizate chirurgical. Rezultatul operației de otoplastie se poate evalua rapid și este stabil în timp.

Care sunt riscurile operației de otoplastie?

Care sunt riscurile operatiei de otoplastie?

Fiecare procedură chirurgicală implică un anumit grad de risc. Este important să le înţelegi pe cele legate de intervenţia de otoplastie. Deşi majoritatea pacienţilor nu vor suferi niciodată următoarele complicaţii, trebuie să discuţi despre ele cu chirurgul plastician pentru a fi sigur că ai înţeles posibilele complicații ale otoplastiei.

Riscurile liftingului facial cuprind, dar nu se limitează la:
– hematoame – aceastea se pot resorbi de la sine sau pot fi eliminate folosind un ac

– infecții – foarte rare, având în vedere că se face profilaxie cu antibiotic intraoperator și postoperator.

Îmi poate afecta auzul otopastia?

Nu. Intervenția nu are legătură cu urechea internă,

ci cu cea externă, astfel că otoplastia nu poate afecta auzul.

 

Voi avea urechile perfect simetrice după operație?

În mod normal chiar și cele mai estetice urechi prezintă diferențe de simetrie. Cele două urechi nu sunt niciodată identice, chiar și în cazul celor mai simetrice fețe. A avea o simetrie perfectă a urechilor după otoplastie este o așteptare nerealistă.

La ce vârstă este indicată otoplastia pentru copii?

Cea mai potrivită vârstă pentru otoplastie la copii este de la 5 ani, deoarece urechile ajung aproximativ la dimensiunile pe care le au adulții, procesul de dezvoltare fiind aproape încheiat.

 

Pot face operația în timpul verii?

Da, însă se recomandă evitarea expunerii directe la soare.

Preț otoplastie

Preț otoplastie

Prețul unei otoplastii depinde de nevoile pacientului, istoricul medical și complexitatea intervenției. În general, prețul unei intervenții variază între 700 EURO și 1400 EURO și include costurile legate de consultație, intervenția în sine, spitalizarea de 24 de ore, vizitele și controalele postoperatorii

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați completând formularul de pe site sau apelând 0771 206 068.